сряда, 14 април 2010 г.

Телевизия на диалекта

Мартин Карбовски
15-04-2010
Източник: в-к Стандарт

Гледам "Биг Брадър Фемили" и вече знам със сигурност, че цялата нация се нуждае от обезпаразитяване. Под строй. След телевизията на унижението (чрез "истината"!), която се практикуваше напоследък, може би това е нормалният резултат - сериозно увреждане на обектите, които телевизията обследва. Изразява се в това, че единственият език на тази страна вече е диалектът. А хората й са толкова десоциализирани, че вече и "Биг Брадър" =„Биг Оглупяване“ не може да се справи с тях. Те са резултат от яростната дехуманизация на прехода, след която самата идея ББ вече изглежда нелепа. Все едно да воайорстваш в обществената тоалетна на идиотите. Все едно да гледаш как човек крещи. Вече не е забавно. Вече е зловещо.

Провалените мисии са само един малък пример за това, че крахът на авторитетите и тяхното занимание със свинщини и комерсия постигна и самия "Биг Брадър". Неуважението към абстракцията "Биг Брадър" вече си личи и той не може да се справи с това. Това е краят на институциите - когато затворените в къщата вече нямат нито Бог, нито държава, нито поне тв правила записани в договор, които трябва да се спазват. На дъното е незачитането на институцията ББ. Което за него е като дъждец, но за хората наоколо е краят на обявения край на авторитетите.

Това е телевизия на диалекта, който телевизиите упорито избягват. Диалектът, вече е време да признаете, е единственият културен артефакт тези дни по тия земи. Диалектите, които не се леят от екрана в новините и в интервютата с политици, са единствените езици, на които разговарят Обикновените. Езици като насилието. Езици като търсенето и мачкането на аутсайдерите. Езици като "о-курвяването" при жените, тяхната незначителност без половите им белези. В този смисъл диалектът на Обикновените ги прави полиглоти в полето на невъзможното общуване. Във войната на общото. Тотален разпад, който беше предречен. А имаше времена, в които ни предупреждаваха, че самият диалект вече е насилие, аутсайдерство и "о-курвяване".
Себеизразяване чрез смърт на опонента. Краят на Волтер. Себеизразяване чрез изнасилване. Единственият начин на себеизразяване в България. Мъжкият начин. Женският начин е подобен - себеизразяване чрез вагиналност. Общуване на територията само на сексуалното насилие, и то между мъже, които не са в затвора. Затворническите правила са единствените правила навън, в нашата цивилизация, не е за вярване, но се огледайте! Целувката на Юда между мъже на Балканите - тоталния изказ на носеното насилие. Тази страна е бременна с насилие. Няма дори кой да го документира.

Същевременно саморазправата е забранена. Но си остава единственият начин да реагираш. Точно като в самата държава, резултатът от абдикацията на държавата последните десет години. Абдикация на държавата от целувката и шамара. От човешките отношения. Това е хуманитарна криза. Защото липсващата държава е проектирана днес във всеки простак и насилник. Във всеки, който се гордее, че не може да чете или се гордее, че говори меко. Индивидуалната характеристика на герой на нашето време е крайната обезчовеченост и недобронамереност. Злото се е превърнало в правило. В изход. А изходът от това е ново робство или синя каска до всеки българин. Окей - до повечето българи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар